En ny bok tar sin början

Demokrati är ett begrepp som används dagligen. I det offentliga samtalet, i debatter, på ledarsidor och kultursidor, bland opinionsbildare och runt fikabord. Men för den som frågar vad ordet demokrati egentligen betyder blir svaren osäkra.

Begreppet demokrati blev efter andra världskriget en konsensus, vars innebörd förlorade sin tydliga ideologiska identitet. Det är därför demokratin visat sig så lätt att montera ner i dagens Europa. Få vet vad demokrati egentligen innebär.

Boken Hatade demokrati: de inkluderande rörelsernas ideologi och historia utgår från nutida forskning och ideologianalys, för att förklara och berätta hur demokrati kan tolkas – främst som ideologi, inte enbart som statsskick. Boken berättar om relationen mellan den demokratiska ideologins kärna – inkludering – och dess manifestationer; som fria val, yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Boken är ett historiskt verk, utifrån att den berättar om demokratins historia, om kamp för och emot demokrati, om antidemokratiska ideologier och om hur demokratin bekämpats genom århundradena. Fokus ligger på den moderna historien, efter franska revolutionen 1789.

Men boken är också ett nutida verk, som tar ställning för demokratin, i en tid då denna ideologi är hotad och på tillbakagång. I Sverige, Europa och världen. En instruktionsmanual för kämpande demokrati. Kanske i sista minuten, i ett Europa där demokratins fortsatta existens utmanas allt mer.

November, 2016
Henrik Arnstad

 

3 kommentarer Lägg till din

 1. N.A skriver:

  Ser fram emot detta!!

  Gilla

 2. Börje Pettersson skriver:

  Mycket intressant inledande kapitel, ser fram mot fortsättningen. Jag har läst dina tidigare böcker med god behållning särskilt ”Älskade fascism” och den som handlar om utrikesminister Günther. Kommer boken publiceras under 2018?

  Gilla

  1. Henrik Arnstad skriver:

   Tack! Ja demokrati-boken kommer 2018!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s